21 November 2020
Gullane and De Jong
Entree: € 10,00
Plusdonateurs: € 9,00
Gelrepashouders: € 5,00

*** In eerste instantie zouden de Tannahill Weavers deze avond optreden, dit optreden is door de maatregelen rondom COVID-19 komen te vervallen ***

Soms, heel soms, helpt de voorzienigheid ons, eenvoudige stervelingen, een handje. In het geval van Erik de Jong en Roy Gullane gebeurde dat op een winteravond in O'Ceallaigh's bar in Groningen, niet eens zo heel lang geleden. Aangezien deze uitspanning de favoriete pleisterplaats is van elke door het barre Noorden trekkende Keltische muzikant, is het ook een thuishaven voor de "craic", hier beter bekend als de spontane "sessie". Het is dan ook niet ongewoon voor muzikanten om in O'Ceallaigh's een aantal deunen te spelen en zich ondertussen te laven aan schuimende verfrissingen van de alcoholhoudende soort. Wat wel ongewoon is dat er letterlijk knetterende vonken overspringen als twee muzikanten samen spelen. Maar tussen deze twee artiesten was de chemie zo sterk, dat het in de lucht te voelen was...

In het spel van Erik de Jong hoort u één van de beste piano accordeonisten op het gebied van Keltische muziek aan deze kant van de Ierse Zee. Zijn werk met verschillende folkmuziekgroepen zoals Folkcollectief de Gonnagles uit Enschede en Ierse bands de Doggy Few en Carritwen uit Groningen, attendeerde veel mensen op zijn vaardigheid en talent als speler, arrangeur en componist van Keltische-, Oost-Europese- en Balfolk. Als onderdeel van de begeleidingsband van het zangtrio Three-Ality uit Leeuwarden/Amsterdam, heeft hij inmiddels opgetreden bij de Wereld Draait Door en in Paradiso. Ook speelde hij met de verschillende formaties op internationale muziekfestivals in Dublin, Le Mans en Hildesheim. Als hij je voet niet aan het meetikken krijgt, ben je hoogst waarschijnlijk klinisch doof... ;-)

Ja, over Roy Gullane hoeven we eigenlijk al helemaal niet zo veel te zeggen. Vijfendertig jaar met de Tannahill Weavers, en nog steeds kunnen rondlopen zonder beademingsapparatuur, is op zich zelf al een hele prestatie, maar daar blijft het niet bij: hij is en blijft de uitzonderlijke frontman, de bandleider met enorme uitstraling. Iemand die een band in volle vaart kan blijven sturen en aansporen, maar ook plotseling, met een kleine beweging, je hart zachtjes kan breken met een gevoelige ballade. En natuurlijk is hij een uiterste getalenteerde songwriter en verteller.

Wat kunt u verwachten van deze twee, zo getalenteerde muzikanten? U voelt een plotselinge stroom van energie door uw lichaam, als u van uw voeten geveegd wordt door een set vurige reels of jigs. U voelt u wegglijden op een Keltische wolk als u wordt meegenomen door een gevoelige ballade of slow air, om het volgende moment te ontdekken dat u zo hard mogelijk met een pakkend refrein aan het meezingen bent. U voelt u alsof u op een uitzonderlijke muzikale reis bent geweest. Erik en Roy nemen u mee en brengen u ook weer veilig thuis.

/