13 Oktober 2018
The Poozies
Entree: € 15,00
Plusdonateurs: € 14,00
Gelrepashouders: € 7,50

The Poozies – uit Schotland – lieten voor het eerst van zich horen aan het begin van de jaren negentig; het was destijds een bewuste keuze een collectief te vormen dat enkel uit vrouwen bestond.
Toegegeven, met een wat ondeugende naam – waarvoor kennelijk geen van de originele leden écht de verantwoordelijkheid wil nemen-: een naam die afgeleid is van een door de dichter Robert Burns gefrequenteerd dames-van-plezier etablissement Poozie Nancy’s.

Door de jaren heen hebben The Poozies wereldwijd opgetreden, vermaard om hun veelzijdige repertoire, originele arrangementen en fraaie vocale harmonieën. Wel is de band  onderhevig geweest aan aardig wat wisselingen van de line-up. Vaste waarde was altijd harpiste Mary Macmaster, die eerder met Patsy Seddon, ook lange tijd Poozie, al lid was van het gerenommeerde harp-duo Sìleas. Mary werkte door de jaren heen samen met o.a. Sting en het recentere (en andermaal dames-collectief) Songs Of Seperation.

The Poozies ontstonden toen Sìleas in 1990 opnamen maakte voor een soloalbum van Sally Barker Er was een klik en zo ontstond  deze groep. . In de Oude Lantaern hebben de dames een aantal keren op het podium gestaan en waren daar zeer succesvol!

Na de albums Dansoozies (1993) and Chantoozies (1995) maakte Barker plaats voor Kate Rusby , wiens succesvolle solocarriëre echter de groep ging verlaten, voor haar in de  plaats kwam violiste Eilidh Shaw. Zij vormt nu met Macmaster de overgebleven kern van de groep. Sally Barker kwam later wel weer terug, maar vertrok andermaal in 2016

The Poozies echter gingen onverstoorbaar verder, nu met jong bloed in de vorm van twee nieuwe leden. Deze nieuwe line up doet nu de Lantaern aan, compleet met gloednieuw album Punch. The Poozies anno 2018 bestaan uit Mary Macmaster (electro-harp, zang), Eilidh Shaw (viool, zang), Sarah McFadyen (viool, banjo, gitaar, zang) en Tia Files (gitaar, percussie, viool, zang).

En die naam? De dames zeggen hier nu over: “the feeling now is that it’s pretty rock and roll!”.

/